Bio tápiókaliszt: új ét-trend
Hogyan fűszerezi meg a bio tápiókaliszt egészséges étrendedet? Mi fán terem ez az alapanyag, és miért vált az egyik legnépszerűbb ételtrenddé az elmúlt időszakban?
Korábbi bejegyzésünkben elárultuk, hogy milyen módszerekkel fogyhatsz le hatékonyan és hogyan tudod hosszú távon is megőrizni a testsúlyodat.
Ezúttal egy olyan terméket ajánlunk, ami segít az egészséges, gluténmentes ételek elkészítésében és a diétádat is elősegíti. Ismerd meg te is a bio tápióka liszt előnyeit!
A bio tápióka liszt remek alternatívája a hagyományos lisztnek
„Bio tápióka liszt? Ugyan már!” – talán te is hallottál nagyszüleidtől hasonló hitetlenkedő megjegyzéseket. Felmenőink gyakran hangoztatják, hogy egész életükben hagyományos lisztet fogyasztottak, mégis egészségesen teltek mindennapjaik.
És valóban! A korábbi generációk kevésbé voltak érzékenyek a gluténre és a fehér lisztre. Vajon mi ennek az oka?
Változnak az idők… Változzon az étrended is!
Sok minden változott az elmúlt évtizedek során. Módosult az élelmiszerek előállításának technológiája, más lett az étrendünk és átalakultak a környezeti tényezők is. Mindezek együttes hatására megváltozott genetikai hajlamunk, azaz jelentősen nőtt érzékenységünk a fehér lisztre és gluténre. Fontos megjegyezni, hogy az előző generációkban is éltek lisztérzékeny emberek, de kevésbé volt ismert és diagnosztizált a betegség. Manapság tehát több embert azonosítanak és kezelnek a cöliákia tüneteive
A hagyományos liszt ideje lejárt?
Ma már mindenhol azt hallod, hogy a megfelelő életmódváltáshoz vagy egy hatásos fogyókúrához fel kell hagynod a fehér liszt fogyasztásával. De miért vált belőle közellenség? Számos oka van! Ahhoz, hogy igazán értékelni tudd a tápióka liszt előnyeit, érdemes többet tudnod a hagyományos fehér lisztről.
Miért érdemes bio tápióka lisztre váltanod?
Az a fehér liszt, amit az élelmiszerboltok kínálnak, nem ugyanaz, mint amit nagyapáink, dédanyáink ismertek. Felmenőink a búzaszem teljes egészét felhasználták a kenyérsütés során, bátran nyúltak a tönkölybúzához, árpához és hajdinához, az adalékanyagokról pedig nem is hallottak. Ezzel szemben a jelenleg kapható fehér liszt számos negatív tulajdonsággal rendelkezik. Íme, néhány példa, hogy miért válassz inkább Bio Tápióka lisztet helyette:
Feldolgozás
A liszt előállítása során a búza átestik többek között az őrlés, tisztítás és fehérítés folyamatán. Mindezek hozzájárulnak a tápértéke csökkenéséhez, miközben különféle adalékanyagokat adnak hozzá.
Alacsony tápérték
A legtöbb tápérték a búza külső héjában és csírájában található. Az őrlés során épp ezeket a tartalmas összetevőket távolítják el. Így a végtermékbe javarészt csak a kevésbé értékes magbelső kerül. Ennek eredményeként a fehér liszt kevésbé tápláló, és alacsonyabb mennyiségű rostot, ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaz.
Gluténtartalom
A fehér liszt nagy mennyiségben tartalmaz sikért, azaz a búza gluténjét. Ezáltal a leggyakoribb okozója a gluténérzékenységnek.
Glikémiás index
A glikémiás index megmutatja, hogy az élelmiszerekben található szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel a szervezetedben. Pontosan jelzi a vércukorszintedre gyakorolt hatást. Mivel a feldolgozás során a búza egyszerű szénhidráttál alakul, így a fehér liszt glikémiás indexe nagyon magas. Gyorsan felszívódik, hirtelen megemeli a vércukorszintet, ami később leesik. Mindez hosszabb távon hozzájárulhat az inzulinrezisztencia, cukorbetegség és az elhízás kialakulásához.
TÁPIÓKA, KI VAGY TE?
Liszt és liszt között is van különbség!
Táplálkozási szempontból szerencsére sokkal előnyösebb alternatívák is léteznek. Remek választás lehet a bio tápióka liszt, amely nemcsak gluténmentes, de rendkívül egészséges szénhidrátennyiséggel is büszkélkedhet.
Mit kell tudnod a tápiókáról?
Sokan összekeverik a tápiókat a maniókával. Valójában a tápióka már egy kivonat, amit a Dél-Amerikában őshonos maniókagyökér gumójából nyernek ki. Az összetétele nagyrészt keményítő, természetesen glutént nem tartalmaz. Ennek köszönhetően remek alternatívája lehet a búzának és más gabonaféléknek.
Hogyan készül a tápióka liszt?
A bio tápióka liszt keményítőt tartalmazó folyadékból készül. Az eljárás során a kivonatban lévő víz fokozatosan elpárolog, csupán a finom por marad vissza. Ebből a porból készül további feldolgozás során a tápióka liszt.
Sütés-főzés, egészségesen, kreatívan és gluténmentesen!
Egy semleges ízű hozzávalóról van szó, amelyre mindig számíthatsz, ha szószók sűrítéséhez, kreatív finomságokhoz vagy épp egészséges desszerthez keresel megfelelő alapanyagot. A BIO Tápióka lisztet bátran használhatod a hagyományos búzaliszt helyett. Mivel gluténmentes termékről van szó, így akkor is süthetsz vele, ha esetleg vegán vagy lisztérzékeny vagy.
A BIO Tápióka liszt előnyei
Ahogy mondani szokták, a tényekkel nehéz vitatkozni. Íme, egy végső összefoglalás a tápióka liszt előnyeiről. Érdemes böngészned egy kicsit, talán téged is meggyőz.
- 100 százalékban gluténmentes
- 100 százalékban vegán
- Tökéletes megoldás a klasszikus búzaliszt kiváltására
- Lisztérzékenyek is bátran fogyaszthatják
- Az íze teljesen semleges
- Sokoldalúan felhasználható, szószok sűrítésétől kezdve az egészséges desszertek készítéséig
A puding próbája az evés!
Bár a tápiókáról a legtöbben a pudingra asszociálnak elsőre, azért a bio tápióka lisztet is érdemes kipróbálnod. Tedd egészségesebbé és gluténmentessé étrendedet!